طبقههای کتابخانهی اتاقم شامل چند دسته کتاب هستند: آنهایی که بابت انجام کاری باید بخوانم، آنهایی که دیگران سفارش کردهاند بخوانم، آنهایی که میخوانم تا معرفی کنم، آنهایی که برای تحقیق در امر خاصی باید بخوانم، آنهایی که از کنجکاوی دوست دارم لابلای اوراقشان سرک بکشم، آنهایی که نوشته دوستان است و خواندنشان واجب، و درنهایت آن کتابهایی که محض لذت بردن خودم قرار است بخوانم. عجب دستهبندی وحشتناک و سرگیجهآوری!
طبیعی است که برای پیشنهاد دادن کتابهایی که در سال ۱۴۰۳ خواندهام، نتوانم به یکی دو مورد بسنده کنم، و دلم بخواهد از هر چمن آن دستهبندی گلی بچینم.
سراغ داستان فارسی میروم که جزو مهمترین علایقم در کتابخوانی است. کتاب شام آخر در سرخ ده نوشته بلقیس سلیمانی را با لذت فراوان خواندم، بیشتر از موضوع داستان، اینکه به دوستی گروهی زنانی پرداخته بود که در دهه شصت زندگی بودند برایم بسیار دلچسب بود. به گمانم به این گروه سنی زنان در داستانهای فارسی بسیار کم پرداخته شده درحالیکه جای کار بسیار دارند.
در حوزه داستان ترجمه فرصتی پیش آمد که کتاب درک یک پایان نوشته جولین بارنز را بعداز هفت سال دوباره بخوانم. شگفتا! اینکه میگویند خواندن یک کتاب در دورههای مختلف سنی تأثیرهای متفاوتی دارد، بیراه نیست. این بار خواندن کتاب برایم کشف و شهودی شخصی هم به همراه داشت. شما هم اگر قبلاً این کتاب را خواندهاید دوباره امتحان کنید، شاید به نتایج جالبی برسید.
در حوزه جامعهشناسی کتاب شخصیت در فرهنگ (با خطوطی از چهره فرهنگ ایران) نوشته سیدمهدی ثریا را خواندم. از آنجا که کتاب برای دریافت هویت ایرانی از ادبیات بهره برده و روایتی جالب توجه از ویژگیهای ایرانی را بیان کرده بود، بسیار به جانم نشست و تاسف خوردم که چرا پیش از این با آثار زندهیاد ثریا آشنا نشده بودم. در ادامه همین مبحث دوست دارم به کتاب زبان، منزلت و قدرت در ایران نوشته ویلیام بیمن هم اشاره کنم که از منظر زبان و توانایی کلامی ایرانیان به هویت ایرانی اشاره میکند و بسیار کتاب خواندنی است.
خوب است پیشنهادهایم را با یک کتاب نوجوان و نوروزی به پایان ببرم تا اوقات سعد شود و سال به نکویی آغاز گردد. کتاب هفت جاویدان نوشته مرجان فولادوند داستانی درباره نوروز است برگرفته از قصهها و افسانههای گوناگونی که درباره آن وجود دارد، اما در شکلی نو که تخیل نویسنده به ما این امکان را میدهد که داستانش را به هر زمان و دورهای متصل کنیم و فهم عمیقتری از روز نو داشته باشیم.
روزگارمان با داستانها نو میشود.
لینک کوتاه مطلب:
https://culture.bookcity.org/papers/19522/روزگارمان-با-داستانها-نو-میشود
پیشنهاد کتابخوانی رؤیا دستغیب
پیشنهاد کتابخوانی مریم نصراصفهانی
پیشنهاد کتابخوانی شیما بحرینی
پیشنهاد کتابخوانی آناهید خزیر
پیشنهاد کتابخوانی گیتی صفرزاده