img
img
img
img
img
ویکتور هوگو

جدال بر سر کمونیست بودن یا نبودن ویکتور هوگو نوادگانش را به جان هم انداخت

خبرآنلاین: هفت اسفند ۱۳۳۰ برابر با ۲۶ فوریه مراسم جشن یکصد و پنجاهمین سال تولد ویکتور هوگو نویسنده بنام فرانسوی ملقب به «سلطان نویسدگان جهان» در سراسر فرانسه و دیگر کشورهای جهان برپا شد؛ ولی همین جشن به نزاع و دودستگی شدیدی بر سر این نویسنده مشهور انجامید و حتی خانواده‌اش را به جان هم انداخت. بحث بر سر کمونیست بودن یا نبودن او بود. مجله «خواندنی‌ها» به تاریخ ۲۴ اسفند ۱۳۳۰ گزارشی از جزئیات این اختلافات تهیه کرد که در پی می‌خوانید:

اختلاف بر سر ویکتور هوگو که اکنون موجب بروز دودستگی و مجادله قلمی بین مطبوعات اروپا شده است بر سر این است که آیا ویکتور هوگو کمونیست بوده یا مخالف کمونیسم. بحث و نزاع بر سر این موضوع وقتی شروع شد که کمونیست‌های فرانسه به رهبری «اراگون» شاعر معروف معاصر فرانسه کمیته‌ای به نام «کمیته جشن یکصدوپنجاهمین سال تولد هوگو» تشکیل دادند و در این کمیته «ژان هوگو» یکی از نوه‌های نویسنده بزرگ فرانسوی را شرکت دادند. پس از تشکیل این کمیته که جمعی از نویسندگان معروف هم در آن عضویت داشتند در تمام کشورها، بخصوص در روسیه شوروی و ممالک کمونیست اروپای شرقی احزاب کمونیست کمیته‌هایی به همین نام تشکیل دادند و بوق و کرنای تبلیغاتی را در اطراف ویکتور هوگو به راه انداختند به طوری که کم‌کم مدعی شدند هوگو اصلاً و ذاتاً کمونیست بوده است.

درنتیجه این تبلیغات ادبای فرانسه و بازماندگان ویکتور هوگو کم‌کم متوجه شدند که کمونیست‌ها از سکوت آن‌ها استفاده کرده نام ویکتور هوگو را وسیله جدید برای تبلیغات خود قرار داده‌اند از این جهت بود که برای مقابله با آن‌ها یک «کمیته ملی» برای جشن تولد هوگو تشکیل شد و ونسان اوریول رئیس‌جمهور فرانسه ریاست افتخاری این کمیته را به عهده گرفت.

فرانسوا هوگو، مارگریت و ژانت هوگو نوه‌های دیگر ویکتور هوگو نیز از این کمیته طرفداری کردند و درنتیجه منازعه بر سر ویکتور هوگو به جدال بین افراد خانواده‌اش منتهی گردید.

در جشن‌ها و دمونستراسیون‌هایی که در پاریس و شهرهای دیگر فرانسه منعقد گردید دو دسته مخالف بر علیه یکدیگر تظاهر کردند و در بعضی نقاط کار به مداخله پلیس کشید.

ژان هوگو، یکی از نوه‌های نویسنده بزرگ که کمونیست است به جای این‌که در مراسم جشن صدوپنجاهمین سال تولد جدش در پاریس شرکت کند با کمیته فرانسوی جشن تولد هوگو به مسکو رفت و جشنی که در مسکو گرفته شد مفصل‌تر از جشن‌های پاریس بود.

پس از خاتمه مراسم جشن تولد ویکتور هوگو هنوز بحث در اطراف این موضوع جراید فرانسوی و اروپایی را به خود مشغول داشته است و پس از قریب هفتاد سال بعد از مرگ ویکتور هوگو منازعه‌ای بر سر او شروع شده است که به این زودی‌ها تمام‌شدنی نیست. کمونیست‌ها مدعی هستند که ویکتور هوگو کمونیست بوده و برای اثبات مدعای خود زندگی و قسمتی از آثار او را شاهد می‌آورند.

تبعید ویکتور هوگو به جرم جمهوری‌خواهی، مبارزه شدید او با ناپلئون سوم و بالاخره پشتیبانی او از «کمون پاریس» که اولین انقلاب کمونیستی در دنیاست مورد استناد کمونیست‌ها می‌باشد. همچنین کتاب‌هایی از قبیل «بینوایان» و «کارگران دریا» و «افسانه قرون» ویکتور هوگو را کمونیست‌ها دلیل تمایلات کمونیستی او می‌شمارند. ولی دلایل مخالفین محکم‌تر و منطقی‌تر به نظر می‌رسد. مخالفین کمونیست‌ها می‌گویند که ویکتور هوگو کمونیست نبوده است به این دلیل که قبل از هر چیز معتقد به خداوند و عظمت دین بوده و این اعتقاد او در همه کتاب‌هایش منعکس است. علاوه بر این روش سیاسی ویکتور هوگو در اواخر عمر که نماینده مجلس فرانسه بود کاملاً مخالف با روش عناصر دست چپ آن زمان است.

روزنامه «پاری پرس» که از مهم‌ترین جراید پاریس است در یکی از شماره‌های اخیر خود بحث مفصل و شیرینی راجع به به این موضوع کرده و نوشته است کمونیست‌ها عادت دارند برای تمام مردگان مشهور یک کارت عضویت صادر کرده او را هم‌مسلک خود بنامند، و در این کار گاهی اشتباهات عمده مرتکب می‌شوند. انتخاب ویکتور هوگو هم به عنوان یک کمونیست از این کارهای غلط‌انداز است.

ویکتور هوگو همان کسی است که در یکی از آخرین آثار خود به نام «سنگ‌ها» راجع به کمونیسم نوشته است: «کمونیسم یعنی تساوی عقاب و گنجشک و گرگ و میش در یک قفس.» هوگو در همین کتاب کمونیسم را «رویای یک عده و کابوس همه» خوانده و خطاب به کمونیست‌ها گفته است: «کمونیست‌ها! دشمن شما دیوار مقابل شماست و دشمن من ظلم و استبداد… شما می‌خواهید دیواری را که در مقابل خود دارید واژگون کنید فقط برای این‌که خود به حکومت برسید و دیکتاتوری خود را برقرار سازید… و من دشمن همان دیکتاتوری هستم که شما طالب آن هستید.»

كلیدواژه‌های مطلب:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترين مطالب اين بخش
  شاید همگی به هوموساکر بدل شده‌ایم

پیشنهاد کتاب‌خوانی رؤیا دستغیب

  بله، ممکن است!

پیشنهاد کتاب‌‌خوانی مریم نصراصفهانی

  از علم هرمنوتیک تا مامان و معنای زندگی

پیشنهاد کتاب‌خوانی شیما بحرینی

  روزگارمان با داستان‌ها نو می‌شود

پیشنهاد کتاب‌خوانی گیتی صفرزاده

  از شازده کوچولو تا پورداوود

پیشنهاد کتاب‌خوانی آناهید خزیر