img
img
img
img
img
فرزاد نعمتی

شبه‌علم، سوسیالیسم و تورم سه دشمن اصلی بازار آزاد

فرزاد نعمتی (روزنامه‌نگار)

دختر هلندی/ رابرت ماتزن/ ترجمه زینب کاظم‌خواه/ نشر کتاب پارسه

ادری هپبورن ستاره هالیوود را بیش از هر چیز با «تعطیلات رومی» و «صبحانه در تیفانی» به یاد می‌آوریم. بعدتر نیز در نقش سفیر یونیسف درخشید. طبیعی است که کتابهای زیادی درباره او نوشته شده باشد. با این همه اهمیت کتاب رابرت ماتزن این است که به بخشی از زندگی او می‌پردازد که در بسیاری از کتابها درباره هپبورن نادیده گرفته شده و البته خود او نیز چندان درباره‌اش چیزی نگفته است؛ تجربیات تلخی که ادری طی جنگ جهانی دوم و اشغالگری نازی‌ها در هلند از سر گذرانده است و از حضور او در سازمان مقاومت هلند تا مرگ و اعدام نزدیکانش را شامل می‌شود.

ستیز با جهان مدرن: سنت‌گرایی و تاریخ فکری پنهان سده بیستم/ مارک سجویک/ ترجمه علیرضا بشردوست و سینا باستانی/ نشر نو

کتاب مارک سجویک مهم‌ترین اثر ـ لااقل به زبان فارسی ـ در شناخت تاریخ شکل‌گیری مکتب «سنت‌گرایی» و زندگی بزرگان این جریان چون رنه گنون، فریتیوف شوآن، میرچا الیاده، سید حسین نصر، آلکساندر دوگین و دیگران است و چون نویسنده آن بیش از تحلیل مبادی فکری سنت‌گرایی، به دنبال توضیح تاریخچه تطور این جریان بوده، کتاب در نوسان میان نظریه و تاریخ، جذابیت ویژه‌ای پیدا می‌کند و چیزی می‌شود نزدیک به آنچه از تاریخ‌نگاری اندیشه، اغلب مراد می‌شود.

برساخت اصالت (مطالعه انتقادی تاریخ اجتماعی ایران از دریچه موسیقی)/ آیدین آریافر/ نشر برج

پژوهش درخشان آیدین آریافر درباره اینکه چگونه چندین نسل از موسیقی‌دانان ایرانی، از عارف قزوینی تا کلنل وزیری، از شاهین فرهت تا محمدرضا لطفی در پی پرورش ایده موسیقی اصیل ایرانی بودند؛ امری که در یکی از بزنگاه‌های مهم تاریخ ایران معاصر، یعنی انقلاب ۵۷، با تصفیه حسابی جانانه با سایر موسیقی‌های رایج در ایران، از فولکلور تا پاپ توام شد و به شکلی نخبه‌گرایانه و مردانه، محمدرضا شجریان را به عنوان خواننده طراز تثبیت کرد. کتاب البته از کنگره موسیقی در سال ۱۳۴۰ شروع می‌کند؛ کنگره‌ای که فرح دیبا مهمان ویژه افتتاحیه آن است و افکار شرق‌شناسی به نام آلن دنیلو و نقدهای او بر پروژه وزیری در آن محوریت پیدا می‌کند. خواندن این کتاب این حسن را نیز دارد که نشان می‌دهد چگونه حکومت پهلوی نیز گاه به طرزی طنزآمیز همان ایده‌هایی را پیش می‌برد که مخالفان اصالت‌جویش در پی آنها بودند و البته سیاستهای غربگرایانه حکومت را با آن متضاد می‌پنداشتند.

آزادی و سرکوب/ سیمون وی/ ترجمه بهزاد حسین‌زاده/ نشر نی

این کتاب سیمون وی مجموعه مقالات او پیش از آن تحول معنوی عمیقی بوده که او در سالهای پایانی عمرش تجربه کرد و او را هرچه بیشتر از مارکسیسم دور ساخت. با این همه، خواندن آن جرقه این پرسش را در ذهنم زد که آیا اصیل‌ترین شکل سوسیالیسم، همانی نیست که سیمون وی تجربه کرد؟ یا به بیانی دیگر یک سوسیالیست واقعی، نباید ضرورتاً راهی را برود که وی رفت؟

آگونیستیکس: اندیشیدن به جهان به شیوه سیاسی/ شانتال موف/ ترجمه مصطفی انصافی/ نشر لوگوس

شانتال موف در این کتاب بر اساس همان ایده لزوم گذار از تضاد به رقابت یا آنتاگونیسم به آگونیسم، از سیاست اعاده حیثیت می‌کند. طرز فکر موف شکلی تعدیل‌شده از همان چیزی است که کارل اشمیت در مقاله معروفش درباره «امر سیاسی» بدان اشاره می‌کرد و می‌گفت شکاف برسازنده سیاست، شکاف میان دوست و دشمن است. موف همین نگرش را در تحلیلش پی می‌گیرد و در این کتاب حتی از امکان فراروی منطق بحث خود از سیاست به روابط بین‌الملل و حتی هنر دفاع می‌کند. به همین دلیل هم موف نام این کتاب را به سیاق دانش‌هایی چون «سیاست» (politics)، «ریاضیات» (mathematics) و «اقتصاد» (economics)، با افزودن «–s» که بیانگر حوزه‌ای دانشی است، به‌اصطلاح agonistic ساخته است تا بدین‌ترتیب بحث خود را از یک نظریه صرف به یک حوزه دانش ارتقاء بدهد. کتاب مشتمل است همچنین بر نقدهای موف بر کسانی چون آرنت، هابرماس، بدیو، نگری و ایده‌های جهان‌وطن‌گرایانه و البته خواندنش برای مخاطب ایرانی این حسن را نیز دارد که متوجه محدودیتهای شعار «وفاق» که رئیس‌جمهور محترم ابراز می‌دارند، نیز بشود. از نظر موف، هیچ وفاقی در سیاست دائمی نیست و با هیچ ترفندی نیز نمی‌توان تنازع را از سیاست حذف کرد.

بازار آزاد و دشمنان آن/ لودویگ فون میزس/ ترجمه مهدی تدینی/ نشر کتاب پارسه

در این سالها حمله به نئولیبرالیسم رسمی رایج شده و بسیاری دلشان نمی‌آید بدون نثار ناسزایی به آن، تحلیلشان از ایران و جهان را ختم کنند. فارغ از اینکه این روند، چه‌قدر اصولی است و چه‌قدر از مد تبعیت می‌کند، آشنایی با اندیشه‌های متفکران این جریان مهم است و حالا با ترجمه‌هایی که از فون میزس در این سالها صورت گرفته، می‌توان امیدوار بود لااقل دقیق‌تر آنها را نقد کرد. این کتاب میزس البته مهمترین و جامع‌ترین کتابش نیست و در اصل از پیاده کردن درسگفتارهای او تدوین شده، اما ازقضا به واسطه همین خصیصه، نثری روان دارد و خواندنش برای کسانی که پیشتر از میزس چیزی نخوانده‌اند، می‌تواند شروع مناسبی باشد. میزس در این کتاب سه دشمن اصلی بازار آزاد را شبه‌علم، سوسیالیسم و تورم معرفی می‌کند.

كلیدواژه‌های مطلب: /

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترين مطالب اين بخش
  شاید همگی به هوموساکر بدل شده‌ایم

پیشنهاد کتاب‌خوانی رؤیا دستغیب

  بله، ممکن است!

پیشنهاد کتاب‌‌خوانی مریم نصراصفهانی

  از علم هرمنوتیک تا مامان و معنای زندگی

پیشنهاد کتاب‌خوانی شیما بحرینی

  روزگارمان با داستان‌ها نو می‌شود

پیشنهاد کتاب‌خوانی گیتی صفرزاده

  از شازده کوچولو تا پورداوود

پیشنهاد کتاب‌خوانی آناهید خزیر