از میان کتابهایی که در سال ۱۴۰۳ خواندهام میتوانم به کتابهای زیر اشاره کنم:
۱. رمان ساندویچ ژامبون از چارلز بوکوفسکی نویسنده آمریکایی با ترجمه علی امیر ریاحی. چیزی که در این رمان برایم جذاب بود لحن و گفتار سلیس و بیپرده نویسنده در شرح وقایع زندگیاش و اوضاع جامعۀ ینگه دنیای آمریکایی است. نویسنده برای این منظور گاهی از واژهها و اصطلاحات کوچهبازاری و طنز تیرهای استفاده کرده. اگرچه حوادث کتاب حول موضوعات عادی و روزمره مردم میگذرد ولی گاه با جملهها و عباراتی روبرو میشوید که شما را به تامل وا میدارد. مترجم بخوبی توانسته گفتگوها را با شکستهنویسی مناسب کاملاً به شکل محاوره درآورد و خواندن رمان را سهل و شیرین کند. این رمان برای کسانی که میخواهند وارد حوزه ترجمه داستان با محوریت دیالوگ شوند نیز میتواند خیلی مفید باشد.
۲. کتاب اصول شکسته نویسی نوشته استاد علی صلحجو. خواندن این کتاب مختصر و پر مغز برای کلیه نویسندگان و مترجمان و ویراستاران ادبیات داستانی واجب است. استاد صلحجو اصولی علمی و قاعدهمند را برای شکستهنویسی همراه با نمونههای فراوان در این کتاب آورده که امیدوارم همه ناشران و اهالی قلم از این اصول برای رواج یکدست شدن و اصولی شدن گفتارنویسی و شکستهنویسی در کتابهای داستانی بهره لازم را ببرند.
۳. کتاب جهان و تاملات فیلسوف، گزیدهای از نوشتههای آرتور شوپنهاور ترجمه رضا ولییاری. کسی که میخواهد برای اولین بار وارد دنیای شوپنهاور شود بهتر است این کتاب را با ترجمه روان و خوشخوان آقای ولییاری بخواند تا هم با جنبههای مختلف اندیشه این فیلسوف بزرگ آشنا شود و هم از خواندن یک متن بدون گرفت و گیر فلسفی لذت ببرد.
۳. رمان نه فرشته، نه قدیس ایوان کلیما را برای بار دوم خواندم و این بار با ترجمه خانم فروغ پوریاوری. قبلاً آن را با ترجمه حشمت کامرانی خوانده بودم. خوشبختانه هردو ترجمه بسیار خوب و دقیق ترجمه شدهاند. نویسنده در این رمان ما را به حال و هوای پراگ در دوران پس از جنگ جهانی دوم میبرد. شخصیتهای داستان هر یک درگیر دغدغههای فلسفی، معنای زندگی، تنهایی و افسردگی و بحرانهای اجتماعی و خانوادگی هستند که هر گوشه آن ما را به تامل و و اندیشیدن درباره زندگی به مثابه دشوارهای چند وجهی وامیدارد.
۴. خواندن مجدد رمان برادرکشی نوشته نیکوس کازانتزاکیس با ترجمه بسیار خوب محمد ابراهیم محجوب و چاپ پاکیزه و شکیل نشر لاک وابسته به انتشارات امینالضرب. به نظر من برخی از رمانها را باید به صورت دورهای خواند تا ضمن غنا بخشیدن به ادبیات فردی، مفاهیم و ارزشهای اصیل زندگی نیز برایمان یادآوری شود تا در پرتو آن ارزشها و آرمانها بتوانیم زندگی را تاب بیاوریم و معنادارترش کنیم. آثار کازانتزاکیس و از جمله این رمان از آن دسته کتابها هستند.
۵. سرود بیقراری نوشته علی شریعت کاشانی. این کتاب مفصل درباره احوال و آثار احمد شاملو نگاشته شده. نویسنده در این کتاب از جهت اجتماعی و فرهنگی و روانشناسی به دورههای مختلف زندگی شاملو پرداخته و در پرتو حوادث و رویدادهای مختلف روزگار سعی کرده اشعار او را توضیح داده و تبیین کند و به فراخور آن نمونههایی از اشعارش را بیاورد. خواندن این کتاب با نثر غنی و فاخر استاد علی شریعت میتواند آگاهی جامعی از ذهن و زبان شااملو بویژه آنچه در اشعارش متجلی شده به خواننده بدهد.
خواندن اشعار حافظ و سهراب سپهری هم که کار همیشگی من است و بدون آنها گذران زندگی و تحمل بار هستی سخت و ناممکن است.
این چند کتاب را نیز فهرستوار عرض میکنم:
تائوته چینگ با ترجمه شرح دکتر سید حسین نصر درباره این فیلسوف بزرگ چینی، رمان گرسنه از کنوت هامسون، رمان کلود ولگرد از ویکتور هوگو با ترجمه زنده یاد محمد قاضی، رمان جنگ از فردینان سلین، کتاب سفر بر گذشتنی در دو جلد نوشته محمدرضا توکلی صابری درباره سفرنامه ناصر خسرو.
کتابهای بسیار دیگری را نیز در طی سال جاری برخی را به طور کامل و بعضی را به صورت پراکنده خواندهام که شرح آن مجال دیگری میطلبد و از حوصله این مقال خارج است.
چه کتابهایی در سال ۱۴۰۳ خوانندگان را جذب کردند؟
چگونه قدم اول را برای خلق شخصیت اصلی داستانتان بردارید؟
نگاهی به آثار موسیقایی در باب بهار
پیشنهاد کتابخوانی سیدمهدی زرقانی
اگر فکر میکنید سانسور در آمریکا، پدیدهای مدرن و مربوط به سیاستورزیهای قرن بیستم است، باید نگاهتان را به گذشته ببرید.