بادبان: دنیای جاسوسی و جذابیتهای آن تنها محدود به افزار و آلات خبرچینی نیست. برخی فیلمهای سینمایی به خوبی توانستهاند واقعیات شگفتانگیز و هیجانآور دنیای جاسوسان که پشت صحنه و در سایه رخ میدهد را به تصویر بکشند. در ادامه ۱۰ فیلم سینمایی را به شما معرفی میکنیم که آنها را براساس کیفیت دستچین کردهایم. این فیلمهای جاسوسی تنشها، دسیسهها و پنهانکاریهای رایج در دنیای جاسوسی و خبرچینی را با دقت وسواسگونه نمایش میدهند. هر کدام از این فیلمهای سینمایی به نوبه خود به افشای بخشی از اسرار این حرفه پرداختهاند طوری که شما را تا پایان داستان در جای خود میخکوب میکنند.
برخی فیلمهای جاسوسی با توسل به انفجارهای پرسروصدا هیجان را به مخاطب انتقال میدهند اما در فیلم سینمایی «بندزن خیاط سرباز جاسوس» این نجواهای درگوشی است که محور داستان را پیش میبرد. این فیلم ماجرای شکار یک جاسوس از اتحاد جماهیر شوروی را روایت میکند که در سازمان جاسوسی بریتانیا MI6 نفوذ کرده است. دقت وسواسگونه در جزئیات از قبیل نامهای رمزنگاریشده و نشستهای پنهانی سبب میشود تا پایان فیلم پلک نزنید.
زندگی در آلمان شرقی دهه ۸۰ میلادی به آسمان خاکستری و خیابانهای سرد ختم نمیشد بلکه پیگرد و مراقبت مداوم نیز بخشی از زندگی روزمره مردم این کشور بود. در فیلم سینمایی «زندگی دیگران» استراق سمع از شهروندان توسط سرویس مخفی آلمان شرقی یا همان اشتازی مطابق آنچه در واقعیت جریان داشته به نمایش درمیآید. داستان فیلم براساس فنون واقعی و مورد استفاده مانند دستگاههای شنود و میکروفونهای مخفی پیگیری میشود که به خوبی توانسته احساس پارانویای شکلگرفته در سرتاسر جامعه را به نمایش بگذارد.
مذاکرات دیپلماتیک اغلب در فضای تنش و التهاب برگزار میشوند اما فیلم سینمایی «پل جاسوسان» به خوبی به آن دامن میزند. داستان فیلم در اوج منازعات جنگ سرد رخ میدهد و ماجرای وکیلی را شرح میدهد که قرار است عامل تبادل اسرا باشد. نقطه قوت فیلم نیز به تصویر کشیدن گفتوگوهای حساس میان طرفین و بار عاطفی اتخاذ تصمیمات مربوط است.
دنیای جاسوسی منحصر به ابزارآلات پر زرقوبرق نیست و فیلم «جاسوسی که از سردسیر آمد» این را به خوبی نشان میدهد. داستان این فیلم نیز در بحبوحه تحولات جنگ سرد رخ میدهد و وضعیت جاسوسانی را به تصویر میکشد که در دام فریب و نیرنگ گرفتار میشوند. فیلم نگاه هیجانانگیزی به از خودگذشتگیهایی دارد که مأموران مخفی در انجام مأموریتها مرتکب میشدند تا جایی که ممکن است بیننده به تردید بیفتد آیا وفاداری این قدرها هم ارزش دارد.
آیا هرگز فکر کردهاید که یک مأمور چگونه میتواند از داخل به کشور خودش خیانت کند؟ فیلم سینمایی «رخنه» ماجرای واقعی یک مأمور افبیآی به نام «رابرت هانسن» را روایت میکند. افشای اسرار آمریکا به نفع روسیه پدیدهای بیسابقه نیست اما این فیلم به خوبی شکاف در نظام اداری این سازمان را نمایش میدهد.
فیلم «پیک» داستان تاجری به نام «گرویل وین» را روایت میکند که به جاسوس تبدیل شده است. او وظیفه دارد در جریان تحولات مربوط به بحران موشکی کوبا، اطلاعاتی که اهمیت حیاتی دارد را جابجا کند. اعمالی که او انجام میدهد تا حد زیادی مانع از بروز یک فاجعه میشود. داستان فیلم به زیبایی شجاعت افرادی را به تصویر میکشد که در ورطه رویدادهای ناگواری افتادهاند.
همه جاسوسها تاکسیدو نمیپوشند. در فیلم کلاسیک «پرونده ایپکرس» قهرمان داستان «هری پالمر» شبیه آدمی عادی و عاشق خرید کردن است. داستان فیلم در دهه ۱۹۶۰ میگذرد و ماجراهای جاسوسی را در بستر داستانی تعلیقی با مضمون اداری-سیاسی روی پرده میبرد. از سکانسهای اکشن در این فیلم خبری نیست.
در دنیای ضدجاسوسی، اعتماد متاعی نایاب است. فیلم «تحت تعقیبترین مرد» داستان پیشگیری از مخاطرات پیش از وقوع را روایت میکند و محور آن عملیاتهای ضدجاسوسی و پوششی است. آنچه سبب تمایز این فیلم میشود توجه به جنبههای عاطفی شخصیتهاست.
این درام تاریخی با بررسی ریشههای سازمان سیآیای به موضوع هزینههای شخصی و روانی کار اطلاعاتی و خبرچینی میپردازد. هر صحنه در فیلم «چوپان خوب» به دقت فداکاریها و توهماتی که مستلزم حفظ امنیت ملی است را نمایش میدهد و نشان میدهد برای حفاظت از اسرار چه هزینهای باید پرداخته شود.
فیلم سینمایی «معما» محصول بریتانیا داستان رمزنگاری و رمزگشایی پیامها در طول جنگ جهانی دوم و رقابت میان دشمنان را به تصویر میکشد. شاهکار «آلن تورینگ» الهامبخش داستان فیلم است. این فیلم داستان ذکاوت و پشتکار رمزشکنان را در طول جنگ روایت میکند.
آیا این محتواها میتوانند ما را خشنتر کنند؟
این فیلمهای جاسوسی تنشها، دسیسهها و پنهانکاریهای رایج در دنیای جاسوسی و خبرچینی را با دقت وسواسگونه نمایش میدهند.
با اینکه نوجوانان امروزه کمی از مطالعه فاصله گرفتهاند اما میتوانیم با توصیهٔ کتابهای مناسب به آنها، عادت کتابخوانی را میان آنها رواج دهیم.
سیاست زندگی مبتنی بر روزمرگی البته انعطاف پذیر و سیال است اما فاقد الگوهای تثبیت شدهای است که نظم اجتماعی را امکان پذیر سازد.
من و بابام، فقط به قسمتهای خوب و شیرین رابطهی پدر و پسر نپرداخته است و به همین خاطر واقعی به نظر میرسد.