img
img
img
img
img
کتاب

بهترین داستان‌‌های کوتاه‌ ایرانی

شادی صارمی

سی‌بوک: داستان کوتاه مانند جواهری کوچک در ادبیات می‌درخشد. تنها چند صفحهٔ محدود یک داستان کوتاه می‌تواند شما را به دنیایی بزرگ و پر از احساسات، خیال‌پردازی‌ها و چالش‌های مختلف بکشاند. هر داستان کوتاه مانند قطره‌ای از دریا است که تمام عمق و زیبایی آن را در خود جای داده است و درعین‌سادگی و کوتاهی می‌توانید احساسات مختلفی را در خواننده برانگیزد و او را به تحسین وادارد. داستان‌های کوتاه ایرانی یکی از جذاب‌ترین بخش‌های ادبیات فارسی هستند. نویسندگان این داستان‌ها با استفاده از زبان زیبا، نثر شاعرانه و تصاویر ذهنی قوی به بررسی موضوعات مختلف اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی می‌پردازند و به شیوه‌ای هنرمندانه و خلاقانه، داستان‌های مردم عادی و رویدادهای روزمره را به تصویر می‌کشند.

اما بهترین نویسندگان داستان‌های کوتاه ایرانی چه کسانی هستند و چرا داستان‌های کوتاه آن‌ها بسیار معروف شدند؟ ما در این مطلب قصد داریم شما را با بهترین نویسندگان داستان‌های کوتاه آشنا کنیم و همچنین بهترین داستان‌های کوتاه ایرانی را معرفی کنیم پس تا انتهای مطلب با ما همراه شوید.

داستان کوتاه نوعی از ادبیات داستانی است که می‌توان آن را در یک نشست ـ معمولاً بین ۲۰ دقیقه تا ۱ ساعت ـ خواند. معمولاً داستان‌های کوتاه بین ۱۰۰۰ کلمه تا ۷۵۰۰ کلمه دارند که در برخی موارد کلمات داستان‌های کوتاه به ۱۵۰۰۰ نیز می‌رسد. داستان‌های کوتاه معمولاً ۱۰ تا ۲۵  صفحه دارند که همین آن‌ها را بسیار کوتاه‌تر از رمان‌ها می‌کند ولی نویسندگان این داستان‌ها می‌توانند طی همان چند صفحه، روایتی کامل و مؤثر را به خواننده ارائه دهند.

نویسندگان این نوع داستان‌ها به دلیل کوتاهی و فشردگی متن مجبور هستند که با استفاده از شخصیت‌پردازی بسیار متمرکزتر، تجربه‌ای خاص را به خواننده منتقل کنند. داستان‌های کوتاه به ویژه برای نمایش لحظات کلیدی، احساسات عمیق و تجربیات انسانی بسیار مناسب هستند و می‌توانند تأثیر زیادی بر خواننده بگذارند. 

معرفی بهترین داستان کوتاه‌های ایرانی

همان‌طور که گفتیم، داستان‌های کوتاه یک قالب ادبی منحصر به فرد هستند که می‌توانند تنها در چند صفحهٔ محدود پیام‌های عمیقی را به خواننده منتقل کنند. شما می‌توانید در مدت زمان کوتاهی، مطالعهٔ یک داستان کوتاه را به پایان برسانید و بسیاری از افراد برای زمان کوتاهِ مطالعه به سراغ خواندن داستان‌های کوتاه می‌روند. این داستان‌ها همچنین تنوع موضوعی و سبکی بسیار بالایی دارند که باعث می‌شود خوانندگان همیشه چیزی جدید و جالب برای کشف داشته باشند.

از جمله برجسته‌ترین نویسندگان داستان‌های کوتاه ایرانی می‌توان به صادق هدایت، جلال آل احمد، صادق چوبک، بزرگ علوی، هوشنگ گلشیری و غلامحسین ساعدی اشاره کنیم که با قلم توانمند و سبک منحصربه‌فرد خود، آثار بی‌نظیری خلق کردند که هنوز هم در میان علاقه‌مندان به ادبیات فارسی از جایگاه ویژه‌ای برخوردارند. داستان‌های کوتاه ایرانی نه‌تنها از نظر ادبی بلکه از نظر جامعه‌شناختی و فرهنگی نیز بسیار ارزشمند هستند و به شناخت بهتر زندگی و فرهنگ مردم ایران کمک می‌کنند. در ادامه چند تا از بهترین و خواندنی‌ترین داستان‌های کوتاه ایرانی را به شما معرفی می‌کنیم.

قصه‌های کوتاه برای بچه‌های ریش‌دار | محمدعلی جمالزاده | نشر علم

آغاز داستان کوتاه فارسی را، آن‌هم به شکل و شمایلی که امروز می‌خوانیم، مدیون محمدعلی جمالزاده هستیم. نویسنده‌ای که موفق شد با نوشتن داستان‌های کوتاه، خطی میان داستان کوتاه مدرن و داستان‌های قدیمی فارسی مانند حکایت‌ها و افسانه‌های فارسی بکشد و به «پدر داستان کوتاه فارسی» مشهور شد. قصه‌های کوتاه برای بچه‌های ریش‌دار مجموعه‌ای از داستان‌های کوتاه محمدعلی جمالزاده است. این اثر دلنشین و خاطره انگیز دوازده داستان کوتاه با عنوان‌های «عروسی داریم و عروسی»، «بگیرو نده»، «پیر قوم»، «پینه دوز شیراز»، «خیرخواهی محض»، «تعصب یک طرفه»، «نوروز و عیدی خاله خداداد»، «صالح و طالح،»  را دربرمی‌گیرد. داستان‌های این مجموعه عمدتاً به زبان طنز نوشته شده‌اند و نویسنده با زبان تند و تیز خود در آن‌ها، به نقد مسائل اجتماعی و فرهنگی می‌پردازد.

شلوارهای وصله‌دار | رسول پرویزی | نشر بهزاد

رسول پرویزی خودش را نقال می‌داند. با نقل قصه‌هایی به شیرینی قند و شکر و البته طنز تلخی که در گوشه‌گوشه کتاب جای دارد. او با قلم قدرتمند و توانایش، از زندگی مردم سخن گفته است، به مشکلاتشان نگاه کرده است، قوانین را زیر سوال برده و روایت‌ها و خاطراتی را با طنز درآمیخته تا روایتی خنده‌دار بیافریند. شلوارهای وصله‌دار مجموعه‌ای از داستان‌های رسول پرویزی است که قبلاً در کجلهٔ سخن منتشر شده بودند. این داستان‌ها برای اولین بار در قالب یک کتاب در سال ۱۳۳۶ منتشر شدند. داستان «شلوارهای وصله دار» در شیراز می‌گذرد و راوی روزگاری را توصیف می‌کند که پوشیدن لباس فرم و استفاده از کلاه پهلوی الزامی بود و ماموران شاه سعی کردند این نوع لباس را از طریق قوانینی نظیر محدودیت در مدرسه بین شیرازی‌ها جا بیاندازند که همچون مردم بسیاری از شهرهای دیگر، با مخالفت مردم روبرو شدند. راوی روایت «شلوارهای وصله دار» یکی از دانش‌آموزان است و روزی را توصیف می‌کند که هر بچه‌ای که کت و شلوار نمی‌پوشید، لباسش را جلوی مدرسه می‌بریدند. او همچنین حوادث سرگرم کننده‌ای که در نتیجهٔ این محدودیت‌ها رخ می‌داد را وصف می‌کند و اوقات مفرحی را برای خواننده رقم می‌زند.

بی باد، بی پارو | فریبا وفی | نشر چشمه

فریبا وفی از آن نویسنده‌هایی است که هم در نوشتن داستان کوتاه و هم در نوشتن داستان بلند مهارت دارد. حس خواندن داستان‌های کوتاه فریبا وفی، درست شبیه این است که آدم، همراه با مادر یا دوستان نزدیکش، دور میز آشپزخانه نشسته باشد، لیوان چای گرم در دستش باشد و غرق در گفتگویی دلچسب شده باشد. بی‌باد، بی‌پارو مجموعه‌ای از داستان‌های کوتاه این نویسنده است که درون‌مایهٔ آن‌ها بسیار نزدیک به هم است. او در این کتاب از اتفاق‌های به ظاهر بی‌اهمیتی می‌گوید که منشأ هراس، ناکامی و درنهایت تحول شخصیت‌های مختلف داستان‌هایش می‌شود.

قاشق چای‌خوری | هوشنگ مرادی کرمانی | نشر معین

هوشنگ مرادی کرمانی را ممکن است به دلیل داستان‌های بامزه‌ای که نوشته است، بشناسید. مثلاً قصه‌های مجید که تبدیل به یک سریال تلویزیونی شد و از تلویزیون هم پخش شد و بسیار در آن دوره محبوب بود. اما داستان‌های کوتاه او نیز، هر کدام دنیایی جذاب و منحصربه‌فرد دارند. دنیایی که آدم را می‌خنداند، به فکر فرو می‌برد و ذهن را درگیر می‌کند. به طوری که برای لحظاتی بتوانیم از ماجراهایی که دوروبرمان اتفاق می‌افتد، جدا شویم. کتاب قاشق چای‌خوری یکی از مجموعه داستان‌های کوتاه و دلنشین هوشنگ مرادی کرمانی و آخرین اثر او است که دربردارندهٔ ۱۵ داستان کوتاه است. داستان‌های این کتاب کاملاً جدی است و فضای طنز ندارد و رگه‌هایی از عشق هم در آن‌ها دیده می‌شود. داستان‌ها در زمان حال و فضای شهری اتفاق می‌افتد و حالت اجتماعی دارند.

پاییز ۳۲ | رضا جولایی | نشر چشمه

پاییز ۳۲ مجموعه داستان کوتاهی از رضا جولایی، نویسنده معاصر ایرانی است. داستان‌های پاییز ۳۲ همگی در سال‌های پس از جنگ جهانی دوم تا کودتای ۲۸ مرداد اتفاق می‌افتند. جولایی در این کتاب داستان آدم‌هایی را تعریف می‌کند که گمنام و زخم‌خورده‌اند. او در این داستان‌ها ناگفته‌هایی از زندگی مردم عادی را روایت می‌کند. ناگفته‌هایی که در تاریخ به فراموشی سپرده‌شده و به حاشیه رانده شده‌اند و او رسالت هنرمند را بیرون کشیدن و نمایان کردن این ناگفته‌ها می‌داند. آدم‌های داستان‌های جولایی درگیر تقدیر و سیاست هستند و هر چه می‌کوشند سرنوشت خود را به دست بگیرند و به زندگی عادی برگردند انگار یک نفر دوباره به حاشیه هلشان می‌دهد و نادیده‌شان می‌گیرد.

آبشوران | علی اشرف درویشیان | نشر چشمه

آبشوران ۱۲ داستان کوتاه از داستان‌های علی‌اشرف درویشیان، نویسنده صاحب‌سبک، پژوهشگر و فعال سیاسی ایرانی است. درویشیان در داستان‌هایش به حال و روز مردم پایین‌دست جامعه و فقر و سختی‌های زندگی آن‌ها می‌پردازد. خانه ما، دو ماهی در نقلدان، بیالون، ماهی‌ها و غازها، باغچهٔ کوچک، بی، ننه جان چه شده؟، عمو بزرگه، بیماری، حمام، صلح و آب‌پاش نام داستان‌های این مجموعه‌اند. این داستان‌ها درواقع خاطراتی از نویسنده‌اند که در لباس داستان برای ما خواندنی‌تر شده‌اند. داستان‌هایی از دوران کودکی و نوجوانی درویشیان که همه در کرمانشاه و محله آبشوران می‌گذرند.

چشم سگ | عالیه عطایی | نشر چشمه

مجموعه داستانِ چشمِ سگ سومین اثر داستانی عالیه عطایی نویسندهٔ افغانی-ایرانی و دومین مجموعه داستانش است. این کتاب هفت داستان دارد که برخی‌شان جوایزی را نیز نصیبِ نویسنده کرده‌اند. داستان‌های این کتاب با موضوع مهاجرت نوشته شده‌اند و کتاب شامل هفت داستان کوتاه با نام‌های شبیه گالیله، پسخانه، شب سمرقند، ختم عمه هما، سی کیلومتر، اثر فوری پروانه و فیل بلخی می‌شود. داستان‌ها درباره مردمان مهاجری است که عموماً بین ایران و اقغانستان در رفت و آمدند و فضای واقع‌گرایانه دارند. اضطرابی که در داستان‌ها موج می‌زند نشان از درد مهاجرت دارد. هرچند برخی از مهاجران این داستان‌ها، وضع مالی خوبی دارند و به نظر از زندگی که ساخته‌اند راضی هستند. اما مهاجرت برای برخی دیگر، جز درد و اندوه چیزی نداشته است.

دریاروندگان جزیرهٔ آبی‌تر | عباس معروفی | نشر ققنوس

کتاب دریاروندگان جزیرهٔ آبی‌تر، یک مجموعه داستان کوتاه از عباس معروفی است که از ۴ بخش تشکیل شده است؛ هر بخش، دربردارندهٔ چند داستان کوتاه است و کل کتاب ۳۳ داستان را شامل می‌شود. «عطر یاس»، «آخرین نسل برتر»، «برش‌های کوچک» و «چند داستان دیگر» نام‌های این بخش‌ها هستند. دو بخش نخست، پیش‌ازاین، به‌صورت کتاب‌های جداگانه‌ای منتشر شده بودند. این کتاب حاصل کنکاش نویسنده در سرشت اسطوره‌ساز و زمانهٔ اسطوره‌ستیز است. 

رژ قرمز | سیامک گلشیری | نشر چشمه

سیامک گلشیری نویسنده و مترجم ایرانی، پسر احمد گلشیری و برادرزادهٔ هوشنگ گلشیری است که هر دو در زمینهٔ ترجمه فعالیت داشتند، بنابراین می‌توان این‌طور گفت که او در یک خانوادهٔ فرهنگی متولد شده است و همچنین در نوشتن داستان کوتاه و بلند تبحر خاصی دارد. این کتاب روایت آدم‌ها و گذشته‌ها و خاطراتشان است. این مجموعه ۲۲ داستان کوتاه دارد و تلفیقی از مرور خاطرات و وهم و ترس و اندوه و تنش میان انسان‌هاست. سیامک گلشیری در آثارش زبانی سالم و قوی دارد و برای تمام کسانی که قصد دارند داستان خوب بخوانند و داستان خوب بنویسند یک راهنمای خوب است.

گربه علف است و ماهی درخت | مسعود شامحمدی | نشر سیوا

نویسندهٔ این مجموعه، مسعود شامحمدی، کارگردان و فیلم نامه نویس نام‌آشنای ایرانی است. کتاب شامل ۷ داستان کوتاه فارسی است و با مقدمه‌ای جذاب با عنوان یک قاشق چای خوری آغاز می‌شود که نویسنده در آن به بیان این مسئله می‌پردازد که نام‌ها نمی‌توانند نمایندهٔ مناسبی برای محتوای هرچیزی – به ویژه کتاب‌ها- باشند؛ ازاین رو انتخاب عنوان این کتاب را می‌توان طغیانی دانست علیه نام گذاری‌های مرسوم. این گریز از معمولی بودن را در کل مجموعه و در قالب ویژگی‌هایی مانند تغییر مداوم زوایای دید، ترکیب دیالوگ‌ها و مونولوگ‌ها، آمیختگی حواس و غرایض شخصیت‌ها و فضای سرد و تاریک داستان‌ها نیز می‌توان احساس کرد.

چمدان | بزرگ علوی | نشر نگاه

بزرگ علوی از بزرگترین نویسندگان بزرگ ایران است که با نوشتن کتاب «چشم‌هایش» به شهرت رسید. او نوه‌ی حاج سید محمد صراف نمایندهٔ نخستین دوره مجلس شورای ملی بود. بزرگ علوی دوران دبیرستان را در آلمان سپری کرد این اولین آشنایی او با ادبیات روز جهان بود. در سال ۱۳۰۶ پدرش خودکشی کرد و یک سال پس از آن او به ایران بازگشت. مدت زیادی در مناطق مختلفی از ایران معلمی کرد و بعدها در دیداری که با تقی ارانی داشت به حزب کمونیست پیوست و همراه ۵۲ نفر از اعضای حزب زندانی شد. پس از فرار شاه که همه زندانیان مشمول عفو عمومی شدند او هم آزاد شد. در این زمان دو کتاب «۵۳ نفر» و «ورق پاره‌های زندان» را منتشر کرد. مجموعه داستان «چمدان» از مهمترین کتاب‌های علوی و همچنین نخستین اثر بزرگ او است. بزرگ علوی در این مجموعه با به کارگیری نثری ساده و روان و با خلق صحنه‌هایی قابل تامل و با توصیف‌هایی بسیار زیبا ما را در گیر حوادث داستان‌ها می‌کند علوی در این مجموعه به بازتاب فرهنگ عامه و تصویر ناکامی‌ها و سیه روزی‌های مردم پرداخته است.

سه تار | جلال آل احمد | نشر جامه‌دران

سه تار مجموعه‌ای از ۱۳ داستان کوتاه ادبی نوشته جلال آل احمد نویسنده معروف و سرشناس کشورمان است. نام کتاب برگرفته از داستان اول این مجموعه است که روایتگر زندگی مردی است که با پس انداز طولانی مدت خودش توانسته سه تار بخرد. مرد فکر می‌کند که با یادگرفتن سه تار می‌تواند به عروسی‌ها برود و با نواختن سه تار پولی به جیب بزند. اما در یک دعوا کسی سه تارش را می‌شکند و با این ماجرا همه آرزوهای مرد به باد می‌رود. بقیه داستان‌های این مجموعه هم مانند داستان اول به بیان مسائل اجتماعی می‌پردازند.

عشق روی پیاده‌رو | مصطفی مستور | نشر چشمه

عشق روی پیاده‌رو مجموعه‌ای از ۱۲ داستان کوتاه اثر مصطفی مستورنویسندهٔ ایرانی است که در این کتاب نیز مانند دیگر آثارش به مفاهیم عشق، زندگی و ارتباط با خداوند پرداخته است. این دوازده داستان عبارتند از «دو چشم‌خانه‌ی خیس»، «مثل یک قاصدک»، «بعد از ظهر سبز»، «شب‌های یلدا»، «مردی که تا زانو در اندوه فرو رفت»، «عشق روی پیاده‌رو»، «آرزو»، «چند خط کج وکوله بر دیوار»، «آن مرد داس دارد»، «هل من محیص؟»، «زلزله» و «مهتاب». در ۱۲ داستان کوتاه ادبی این کتاب، شخصیت‌های او به تدریج با عشق در مفهوم زمینی یا افلاطونی آشنا می‌شوند و این ارتباط با زبان خاص نویسنده به زیبایی روایت می‌شود. در هر داستان با آدم‌هایی مواجه می‌شویم که به مرور عاشق می‌شوند و ما را در مواجهه‌ٔ خود با تعلقات احساسی‌شان پیش می‌برند.

عزاداران بیل | غلامحسین ساعدی | نشر نگاه

عزاداران بَیَل مجموعه هشت داستان پیوسته درباره فلاکتهای مدام مردمان روستایی به نام بَیَل است. این کتاب را غلامحسین ساعدی نگاشته است و در سال ۱۳۴۳ چاپ شده است. این مجموعه از داستانهای روستایی غلامحسین ساعدی محسوب می‌شود. به نظر جمال میرصادقی دیگر نویسنده ایرانی و منتقد ادبی، منبع الهام ساعدی نقاب مرگ سرخ اثر ادگار آلن پو بوده است. از روی داستان چهارم این مجموعه فیلمنامه گاو نوشته و فیلم گاو ساخته شد مشدی جبار-مشدی صفر-کدخدا- اسلام – مشدی حسن شخصیت‌های اصلی این داستان‌اند. فضای سیاه مرگ و جهل و خرافه و فلاکت حاکم بر داستان‌ها، ما را با شکل جدیدی از داستان گویی مواجه می‌کند که بسیار ساده روایت می‌شود. می‌توانیم منشأ کنش‌های شخصیت‌ها را در وضعیت روانی و بستر فرهنگی‌شان پیدا کنیم. می‌توانیم وضعیت حاکم بر روستای بیل و مردمانش را به یک جامعه بسط دهیم و آن را اثری بدون تاریخ انقضا بدانیم. عزاداران بیل تصویری از جامعه‌ای است که ناآشنا به نظر نمی‌رسد.

داستان‌های کوتاه ایرانی نقش مهمی در ادبیات فارسی ایفا می‌کنند و به زیبایی می‌توانند تجربیات انسانی را به تصویر بکشند. داستان‌های کوتاه را می‌توان در مدت زمان کوتاهی خواند و این ویژگی برای افرادی که وقت کمی دارند یا علاقه‌مند به خواند سریع و مؤثر هستند بسیار جذاب است. خواندن داستان کوتاه می‌تواند تمرینی برای ذهن باشد چون تحلیل و فهم داستان‌های کوتاه نیاز به دقت و توجه به جزئیات دارد.

كلیدواژه‌های مطلب: برای این مطلب كلیدواژه‌ای تعریف نشده.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترين مطالب اين بخش
  تحلیل محتوای یک پیوند

درباره‌ی روابط عاطفی و فکری جلال آل احمد و سیمین دانشور به مناسبت سالگرد ازدواجشان

  سیاست شعر نیست

سالروز درگذشت محمدتقی بهار؛ شاعر، ادیب، روزنامه‌نگار و سیاستمدار

  بگذار عقل اربابت باشد*

عرض ارادتی به روح مینوی دکتر محسن جهانگیری، استاد فقید فلسفه دانشگاه تهران

  گفت‏‌وگو با سعدی درباب بشرِ خودکش

سعدی، آزادی واقعی را برآمده از مهرورزی انسانی می‌شناسد و ازهمین‌روست که انسان بی‌تفاوت نسبت به رنج دیگران یا آدم بی‌عشق را از جرگه‌ی انسانیت خارج می‌داند.

  گزارش یک مرگ

چرا اینفلوئنسرها به کارهای عجیب رو آورده‌اند؟