شرح بی نهایت (ابیات بحث انگیز حافظ) (پ -خ)
دکتر ابراهیم قیصری برای اهالی فرهنگ و ادب و به ویژه حافظ پژوهان و دوستداران خواجه با آثار متعددی که در حوزه حافظ پژوهی منتشر کرده است، نامی آشناست. عمر و عزت او افزون باد.
این مجلد شرح بی نهایت، جلد دوم اینمجموعه است کهمنتشر شده و از حرف پ تا خ را در بر می گیرد.
استخوان بندی این کتاب، کتاب ابیات بحث انگیز حافظ است که در سال ۱۳۸۰ انتشارات توس آن را چاپ و منتشر کرد. در آن کتاب فهرست کاملی از ابیات حافظ که درباره آنها مطلبی نوشته بودند با نشانی نویسنده، نام و عنوان مقاله، و کتاب یا مجلهای که شرح بیت در آن جا به چاپ رسیده بود، به دست داده شده بود.کتاب شرح بینهایت گسترش یافته و کامل شده همان کتاب است، اما تفاوت عمده ای که با آن دارد در این است که تمام مطالبی که در کتاب ابیات بحثانگیز حافظ به صورت فهرست وار تنها نام و نشانیشان داده شده بود ، در این کتاب تمام آن مطالب و مقالات آورده شده است و پژوهنده و خواننده را از صرف وقت برای جستجو و یافتن آن مآخذ و منابع بی نیاز می کند. در این پژوهش از قدیم ترین مجلات ادبی فارسی گرفته تا کتاب هایی که در زمینه مشکلات اشعار نوشته اند، به ترتیب اول هر بیت با رعایت حق تقدم درتاریخ نگارش برای نویسنده مقاله آورده شده است تا خواننده دریابد که اولین پژوهنده ای که به این نکته یا مشکل دربیت حافظ اشاره کرده است، کیست؟
این مطالب و مقالات دو گونهاند:
۱. مقالات مفصل که در شرح و نقد ابیات است. ۲.نوشتههای کوتاهی که برخی مصححان شعر حافظ در زیرنویس دیوان حافظ به هنگام نقل نسخه بدلها یادداشت گونه آوردهاند.
نظرات گاهی به یک دو نظر کوتاه درباره یک بیت خلاصه می شود، و برخی ابیات مثل بیت
پیر ما گفت خطا بر قلم صنع نرفت
آفرین بر نظر پاک خطاپوشش باد
نظرات متعدد و صفحات بسیاری از کتاب را به خود اختصاص داده است.
تفاوت دیگر این دو کتاب در این است که در کتاب ابیات بحث انگیز، مولف به نشانی مقالات و نظراتی را که تا سال ۱۳۸۰ چاپ شده بودند، اشاره کرده بود اما در شرح بینهایت ده سال به آن افزوده شده و این بازه زمانی تا سال ۱۳۹۰ رسیده است.
کتاب شکل و شمایل نیکو و کاغذ مرغوب و چاپ خوبی دارد.
مولف کتاب، دکتر قیصری، در مقدمه کتاب ابیات بحث انگیز حافظ آرزو کرده بود که مطالب این فهرستوار به ترتیبی خاص در مجلدات جداگانه طبع و به مشتاقان عالم شعر و ادب و ارادتمندان لسان الغیب تقدیم شود.خدا را شکر که با همت و همکاری نشر دانشگاهی این توفیق حاصل شده است و دومین مجلد این کار ارزشمند به زیور طبع آراسته گشت و هم دکتر قیصری و هم علاقمندان به شعر حافظ را خشنودساخت.
گفتوگوهای غیررسمی و صمیمی اغلب فرصت بازخوانی تاریخاند و زاویههای دیگری از تاریخ را نشان میدهند که در روایتهای رسمی کمتر دیده میشود.
«بیگانگی از خود» شایدمحوریترین مؤلفها است که در آثار توماس برنهارد به چشم میخورد.
معرفی کتاب «چهار سرباز» نوشتهی اوبر مینگارللی
این کتاب گزیدهای است از برترین ابیات شاهنامه که به مخاطبان کمک میکند تا مفاهیم حکمت، خرد و زیباییشناسی اشعار فردوسی را بهتر درک کنند.
نگاهی به کتاب شرح بینهایت