خراسان: علاوه بر تخیل که مهمترین عنصر در نوشتن داستان است تکنیکهای دیگری هم میتوانند به جذابیت یک اثر کمک و آن را منحصر به فرد کنند. یکی از این تکنیکها رفت و برگشت در زمان و مکان است. کتاب «ابرها بر فراز متاپونتیون» از این ویژگی به خوبی بهره برده و توانسته است روایت سه عصر و سه نسل را به خوبی در کنار هم قرار دهد.
رفت و برگشت در زمان«ایوید یونسون» نویسنده سوئدی که برنده جایزه معتبر نوبل هم هست در «ابرها بر فراز متاپونتیون» زمان و مکان را در ذهن مخاطب اش به راحتی جابه جا میکند و با تبحری که در این زمینه دارد میتواند او را در خلسهای فرو ببرد که زمان و مکان را فراموش کند. لذت خواندن این کتابها در بی زمانی و بی مکانی آنهاست. کسی که تصمیم به خوانش کتاب «ابرها بر فراز متاپونتیون» میگیرد، خودش را در بستر کتاب رها کرده و منطق زمان را فراموش میکند. البته که خوانش این کتابها یک ذهن پویا میطلبد و مخاطب همزمان با مؤلف به نوعی اثر را کامل میکنند. شاید برای مخاطبی که به کتابهای آسان خوان عادت کرده است، خواندن کتابهایی از این دست کمی سخت باشد اما با حوصلهای بیشتر و کمی تأمل در باب کتاب در پایان نگرش مخاطب نسبت به جهان پیرامون دستخوش تغییر خواهد شد. مثل فیلمهایی با درونمایه عمیق و انسانی و گاه پایان باز که مخاطبش را به چالش دعوت میکند، خوانش کتاب «ابرها بر فراز متاپونتیون» هم چیزی فراتر از سرگرمی است و قطعاً حال و هوای خاصی دارد. کتاب به روایت سه دوره مختلف میپردازد، زمان حال و روایت کنونی، زمان گذشته و خاطرههای نویسنده و در نهایت زمان تاریخی که مربوط میشود به دوره ایران و یونان باستان.
درهم آمیختن خیال و واقعیتبرای کسانی که دوست دارند همزمان با داستانی خوب که تخیل نویسنده در آن پررنگ است یک واقعه تاریخی و مستند را هم بشنوند «ابرها بر فراز متاپونتیون» گزینه بسیار مناسبی ست. کم نیستند طرفداران کتابهایی از این دست که یک واقعه تاریخی را شالوده کار قرار داده و با اضافه کردن عنصر خیال رنگ و بوی انتزاعی به آن میدهند. نقطه قوت این گونه کتابها این است که شنونده همزمان با این که داستان میخواند بخشی از تاریخ هم به حافظهاش اضافه میشود. این کتابها گروه سنی نمیشناسند و آموزندگی یکی از مهمترین ویژگیهای آنهاست.
انسان امروز و انسان دیروزنویسنده در کتاب به این حقیقت تلخ اشارههای غیر مستقیم و کنایه گونهای دارد که انسان امروز هم در جدال با زندگی در مواجهه با اخلاق دست کمی از انسان هزاران سال پیش ندارد. به عبارتی میخواهد بگوید جنگها بر سر قدرت همچنان ادامه دارد فقط شکل عوض کردهاند و آدمها را به اشکال دیگری میبلعند. رسیدن به این واقعیت که جهان همچنان چشم انداز امیدوارکنندهتری نسبت به قبل نداشته و انسان تنها در شکل زندگی مدرنتر شده است در لابههای زیرین داستان نهفته است. «ایوید یونسون» را نویسندهای میدانند که رمان مدرن را در سوئد پیریزی کرده است و او را یکی از پیشگامان این ژانر میدانند. از نویسندهای که موفق به دریافت معتبرترین جایزه دنیا یعنی نوبل شده است هم انتظار دیگری نمیتوان داشت. کتاب «ابرها بر فراز متاپونتیون» بهتازگی در ایران توسط انتشارات «بلدرچین» و با ترجمه خوب «عباس علی عزتی روانه بازار شده است.
ابرتهدیدها به سوی ما میآیند. پیامدهای آنها زندگی ما را به لرزه درخواهد آورد و نظم جهانی را طوری دگرگون خواهد کرد که هیچ کس تاکنون تجربه نکرده.
نگاهی به کتاب «تسخیر نان» اثر پیتر کروپوتکین
رودوردا در این داستان و از زبان پسرکی چهاردهساله دهکدهای بینام را تصویر میکند که مردمانش به شدت اسیر سنن خرافیاند و باوری راستین به آنها دارند.
نگاهی به کتاب «ابرها بر فراز متاپونتیون» نوشته «ایویند یونسون»
لوییس اسپیلزبری در کتاب خود با لحنی ساده و روان باعث میشود که کودکان به راحتی با متن ارتباط برقرار و اطلاعات مهمی را کسب کنند.