img
img
img
img
img
تحلیل و متافیزیک: درآمدی به فلسفه»

درمان فلسفی

شرق: «تحلیل و متافیزیک: درآمدی به فلسفه» نوشته پیتر فردریک استراوسون، فیلسوف بریتانیایی، درآمدی به فلسفه تحلیلی است که در آن به مهم‌ترین مباحث مربوط به فلسفه مدرن پرداخته است. چنان‌که در مقدمه آمده استراوسون این کتاب را در سال ۱۹۹۲ یعنی در هفتادوسه سالگی منتشر کرده است؛ زمانی که فیلسوف فرازونشیب‌های بسیاری را پشت سر گذاشته است و می‌کوشد در کتابی به پرسش‌های بنیادین یک عمر زندگی فکری‌اش بپردازد.

استراوسون می‌گوید این کتاب را به شیوه‌ای نوشته که برای هر خواننده‌ای بدون اندوخته فلسفی قابل فهم باشد. او این کتاب را مقدمه‌ای بر فلسفه می‌داند؛ چراکه در نوشتن آن فرض را بر آن گذاشته که بخشی از خوانندگانش درباره این موضوع آشنایی قبلی ندارند، بنابراین این کتاب باید بدون نیاز به اندوخته قبلی، فهمیدنی باشد. در‌عین‌حال این کتاب با شرح ماهیت عمومی فلسفه آغاز می‌کند که نزد بسیاری از فلاسفه مشترک است و «این شرح عمومی در مجموع رفته‌رفته با کوششی درمی‌آمیزد برای نشان‌دادن اینکه چگونه می‌توان و باید برخی از مسائل عمده‌ را حل کرد که در پیوند با حوزه‌های متافیزیک، شناخت‌شناسی و فلسفه زبان پدید می‌آیند. اگرچه فلسفه در همه زمان‌ها به یک معنا و همسان نبوده است، اما استراوسون می‌کوشد تا در کتابش به طرحی کلی از تقسیماتِ اصلی فلسفه و مسائل مهمی بپردازد که از درون آن سر برمی‌آورد.

او برای شرح تلقی خود از فلسفه به ویتگنشتاین ارجاع می‌دهد که معتقد بود «رویارویی فیلسوف با پرسش به درمان بیماری می‌ماند». استراوسون معتقد است با اینکه اینک این تلقی ناممکن می‌نماید، اما شایسته ملاحظه بیشتر است، چراکه از دیدِ او «این آشفتگی‌ها، زمانی که مفهوم‌ها و ایده‌ها در واقعیت و بالفعل کار می‌کنند، هرگز رخ نمی‌دهند، بلکه تنها زمانی رخ می‌دهند که آنها بیهوده و عاطل‌اند. البته زمانی که واژه‌ها را به کار می‌گیریم تا ایده‌های‌مان را برای انجام کاری بیان کنیم که درخور آنها است، شاید به گونه‌های دیگری از گرفتاری‌ها دچار شویم و با دشواری‌هایی از گونه‌ای دیگر رو‌در‌رو شویم، با‌این‌همه هیچ‌گاه به گرفتاری‌های فلسفی دچار نمی‌آییم و با دشواری‌های فلسفی رو‌در‌رو نمی‌شویم».

استراوسون معتقد است، ما تنها زمانی به این گرفتاری‌ها دچار می‌شویم که مفهوم و واژه‌ها از کاربرد بالفعل و واقعی‌شان و از پیوندهای عملی و نظری‌ که آنها را معنا می‌بخشند، جدا شوند؛ «زمانی که به آنها پروانه می‌دهیم، در ذهن‌مان شناور شوند یا عاطلانه از هم پیشی بگیرند». از نظر استراوسون نکته اصلی شعار ویتگنشتاین این است که «به دنبال معنی نگردید، کاربرد را بجویید». به همین دلیل است که اعتقاد دارد کار فیلسوف سرهم‌کردن یادآورهای هدفی ویژه است و می‌گوید: «کار ما بازگرداندن واژه‌ها از خاستگاه متافیزیکی‌شان به کاربرد روزمره‌شان است».

پیتر فردریک استراوسون (۲۳ نوامبر ۱۹۱۹- ۱۳ فوریه ۲۰۰۶)، متولد لندن و استاد فلسفه دانشگاه آکسفورد بود. استراوسون به فلسفه زبان، متافیزیک، معرفت‌شناسی و تاریخ فلسفه توجهی خاص داشت، اما نظریات مشهورش در فلسفه منطق و فلسفه تحلیل زبانی بود. از نظر او متافیزیک توصیفی به مرزهای مفهومی زبان طبیعی می‌پردازد و متافیزیک تجدیدنظرکننده بر اصلاح این مرزها تأکید دارد. او همچنین معتقد بود از طریق کندوکاوهای زبانی می‌توان به حقایقی درباره عالم دست یافت.

كلیدواژه‌های مطلب: برای این مطلب كلیدواژه‌ای تعریف نشده.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترين مطالب اين بخش
  پناه بر سینما

مروری بر کتاب موزاییک استعاره‌ها: گفت‌وگو با بهرام بیضایی و زنان فیلم‌هایش نوشته‌ی بهمن مقصودلو

  زندگی یک خانواده‌ی معمولی

«حبس ابد» رمانی عاطفی و حماسی است که زندگی در ایرلند را طی سه دوره‌ی مختلف روایت می‌کند.

  روایت‌های نویسنده ایتالیایی از بازسازی زندگی

«صبح روز بعد» در عین حال که کتابی درباره سختی‌ها و مشکلات است، مجموعه‌ای الهام‌بخش از روایت‌های تاب‌آوری، شجاعت و بازسازی زندگی در میانه طوفان‌های سهمگین به شمار می‌رود

  درمان فلسفی

مقدمه‌ای بر فلسفه

  واسیلی گروسمان و پیکار با سرنوشت

داستانی مهیج و شورانگیز که به‌رغم خطی و رئالیستی بودنِ محوری دارای لایه‌های باز جریان سیال ذهن است.