خبرآنلاین: کتاب آینده هگل، یکی از مهمترین کتابهای اخیر درباره هگل است، فیلسوفی که تأثیر بسزایی در شکلگیری فلسفه قارهای داشته است. این کتاب ترجمهی سعید تقوایی ابریشمی و محمدمهدی اردبیلی از سوی نشر نی با مقدمهای اساسی از ژاک دریدا منتشر شده است که در آن مضامین و نتایج کتاب مالابو را بررسی میکند.
کاترین مالابو یک زبانشناس، و فیلسوف اهل فرانسه متولد ۱۹۵۹ است. او یکی از استادان دانشگاه کینگستون در لندن است. در فلسفه مالابو مفهوم “انعطاف پذیری” مهم است، که وی بخشی از آن از کارهای گئورگ ویلهلم فردریش هگل و از علم پزشکی ناشی میشود، به عنوان مثال از کار بر روی سلولهای بنیادی و از مفهوم نوروپلاستیک.
آینده هگل: انعطاف پذیری، موقتی بودن و دیالکتیک، مفاهیم غنی و پیچیده هگل از زمان و زمانمندی را به فلسفه معاصر باز میگرداند. مفهوم او از زمان را بررسی میکند و آن را به موضوعات همیشگی در فلسفه مانند جوهر، تصادف و هویت موضوع مرتبط میکند. کاترین مالابو نیز روایت خود از زمانمندی هگلی را با تفسیری که هایدگر در هستی و زمان ارائه میکند، در تضاد قرار میدهد و استدلال میکند که این مفهوم «پلاستیسیته» است که نظریه موقتی هگل را به بهترین شکل توصیف میکند. آینده نه صرفاً به عنوان یک لحظه در زمان، بلکه به عنوان چیزی انعطاف پذیر و دائماً در معرض تغییر از طریق تفسیر ما درک میشود. این کتاب همچنین دغدغه هگل را با تاریخ اندیشه یونانی و مسیحیت توسعه میدهد و نقش الهیات را در اندیشه او بررسی میکند. کتابی ضروری برای علاقه مندان به هگل و فلسفه قارهای معاصر، آینده هگل برای علاقه مندان به ایدههای هایدگر و دریدا نیز جذاب است.
فلسفیترین و پیچیدهترین اثری که به زبان فارسی پیرامون تئوری پلاستیسیته داریم این اثر یعنی پایان نامه دکتری خانم مالابو است. قرائتی مبتنی بر پلاستیسیته از پروژه هگل، به این ترتیب با این کتاب از علوم اعصاب چیزهایی میفهمیم که بدون هگل فهم نمیشن و از هگل چیزهایی میفهمیم که بدون پلاستیسیته فهم نمیشدن … نکته مهم عدم خروج این متن از حدود خود هگل است، یعنی چیزی از بیرون به نظام هگل تحمیل نمیشود بلکه خود هگل از این افق از درون خودش بازتفسیر میشود. از طرف دیگر توجه داشته باشید امروز پلاستیسیته از فلسفه و علوم اعصاب به روانکاوی و حتی تئوریهای انقلاب ورود داشته، بنابراین مطالعه عمیق این اثر میتواند گامی بزرگ به سوی کشف منطق حاکم بر بخش زیادی از اپیستمه علوم انسانی را رقم بزند، بینشی نو برای مطالعه متفکران مختلف.
در نثر هاردینگ، قدرت داستان نهتنها در روایت است، بلکه در دقتی است که او در توصیف لحظات ریز و انسانی زندگی دارد.
کتابی برای اهلی کردن رنجها
بزرگترین نقطه قوت این کتاب، صداقت بیپرده و شجاعت نویسنده در بیان احساسات و تجربیات دشواری است که اغلب در گفتوگوهای مربوط به مادری نادیده گرفته میشوند.
گفتوگوهای غیررسمی و صمیمی اغلب فرصت بازخوانی تاریخاند و زاویههای دیگری از تاریخ را نشان میدهند که در روایتهای رسمی کمتر دیده میشود.
«بیگانگی از خود» شایدمحوریترین مؤلفها است که در آثار توماس برنهارد به چشم میخورد.