img
img
img
img
img
خاطرات آمریکا

سفر دیکنز به آمریکا

امید طبیب‌زاده

چارلز دیکنز، خاطرات آمریکا، ترجمهٔ عباس گودرزی، تهران، انتشارات کتاب پارسه، ۱۴۰۳. ۴۰۳ص.


چارلز دیکنز (۱۸۱۲-۱۸۷۰)، از تاثیرگذارترین نویسندگان انگلستان و البته جهان است. امروزه برخی از شخصیت‌های رمان‌های او، مانند الیور توییست و دیوید کاپرفیلد و پیپ و خانم هاویشام، بخشی از خاطرات مشترک بسیاری از خوانندگان رمان در سرتاسر جهان هستند.
آثار مهم دیکنز به فارسی ترجمه شده‌اند اما تاجایی که خبر دارم این کتاب وی تاکنون ترجمه نشده بود. دیکنز در سال ۱۸۴۲ سفری شش‌ماهه به آمریکا کرد و این کتاب که در همان سال منتشر شد شامل خاطرات وی از این سفر است. دیکنز دوران کودکی بسیار دشواری را از سر گذرانده بود و گرچه خیلی زود از طریق فروش آثارش به ثروت فراوان دست یافت، هیچ‌گاه جانب طبقات فرودست و محروم را رها نکرد. او در این کتاب نیز شرحی خواندنی و دقیق از یتیم‌خانه‌ها، زندان‌ها و نیز وضع بردگان سیاهپوست و زنان بی‌سرپرست و کارگران روزمزد آمریکا به‌دست داده است. نگاه او به آمریکا درمجموع مثبت است اما برده‌داری را بزرگ‌ترین لکه ننگ بر دامان این کشور جوان و توانمند می‌داند. وی پیش‌بینی کرده بود که این امر گرفتاری‌های بسیار برای آمریکا درپی‌ می‌آورد که جنگ داخلی آمریکا (۱۸۶۱-۱۸۶۵) پیش‌بینی وی را تایید کرد! این کتاب غیرداستانی ما را مستقیماً با شخصیت و طنز قوی دیکنز آشنا می‌کند.
بنده از سه بخش این کتاب بسیار لذت بردم. بخش اول به توصیف احوال دختربچه‌ای نابینا و ناشنوا به اسم لورا بریجمان در پرورشگاهی در بوستون اختصاص دارد. در این بخش آمده که چگونه مربیان پرورشگاه توانسته بودند از طریق یاددادن خط بریل و زبان لمسی به لورا، وی را قادر به ایجاد ارتباط با دیگران بکنند. این گزارش بعدها مورد استفاده والدین هلن کلر قرار گرفت تا بتوانند معلم مناسبی برای آموزش دختر نابینا و ناشنوای خود بیابند. بخش دیگر به شرح عادت زنندهٔ آمریکایی‌ها در  جویدن تنباکو و تف کردن تفالهٔ آن در انظار عمومی مربوط می‌شود‌. قبلا هم در آثار نویسندگانی چون مارک تواین و جان اشتین بک دربارهٔ این عادت نفرت‌آور چیزهایی خوانده بودم. و اما بخش سوم به نارضایتی دیکنز از رعایت نشدن حق مؤلف یا کپی‌رایت در آمریکا مخصوصا در مورد آثار خودش اختصاص دارد. او در بعضی سخنرانی‌هایش در آمریکا چنان دربارهٔ لزوم رعایت این حق سخن گفته بود که بعدها خیلی‌ها علت اصلی سفر دیکنز را به آمریکا به طرح همین مسئله نسبت دادند. دیکنز در سال‌ ۱۸۶۷ نیز به آمریکا سفر کرد و در آن سفر از طریق قرائت آثارش پول فراوانی به جیب زد و بدین ترتیب تمام ضررهایش را جبران کرد!

كلیدواژه‌های مطلب:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترين مطالب اين بخش
  همزادگان نادوسیده

نگاهی به کتاب «شاهنشاهی‌های جهان روا»

  اخلاق و الحاد

معرفی کتاب «اخلاق و دین»

  زندگی به مثابه سیاست چگونه امکانپذیر است؟

وی سه شرط لازم برای زیستن سیاسی را؛ شاد بودن، مسئولیت‌پذیری و سیاسی فکر کردن می‌داند.

  مرده‌ها جوان می‌مانند*

درباره کتاب «شتابان زیستن» بریژیت ژیرو

  روایتِ عادی‌سازی بازداشت و شکنجه

معرفیر رمان «قلمرو برزخ» اثر نونا فرناندز