img
img
img
img
img
«مولانا در برابر معمای جبر و اختیار»

«مولانا در برابر معمای جبر و اختیار» در یک کتاب

بیژن تلیانی

ایلنا: کتاب «مولانا در برابر معمای جبر و اختیار» نوشته احمد کتابی به همت نشر مروارید با قیمت ۱۶۰ هزار تومان منتشر و روانه بازار شده است. 

جبر و اختیار از زمرهٔ موضوعات بغرنجی است که از روزگاران کهن، کنجکاوی آدمیان را جلب کرده و پیوسته، محلِ مناقشه و مجادلهٔ صاحب‌نظران گوناگون بوده است. شگفتا! که طیّ قرون متمادی که به بشریت گذشته کمتر اندیشمندی توانسته است برای این مسألهٔ پیچیده پاسخی قطعی و پذیرفتنی بیابد و از این شبِ تاریک راهی به روز ببرد؛ تا آنجا که شاید بتوان گفت: انسان‌ها در نخستین ربعِ سدهٔ بیست‌ویکم، در مقامِ جوابگویی و رهیابی به معضلِ جبر و اختیار، به تقریب، در همان مرحله و نقطه‌ای باقی مانده‌اند که هزاران سال قرار داشتند. 

در کتابی که پیش روی دارید، نظریات مولانا در بابِ جبر و اختیار به تفصیل و با استناد به شواهدِ متعددِ مستخرج از: مثنوی معنوی، فیه مافیه و دیوان شمس بررسی شده است. 

کتاب شامل چهار بخش با عنوان‌های زیر است: رویکرد جبرگرایانهٔ مولانا، رویکرد اختیارگرایانهٔ مولانا و رویکرد میانه‌گرایانهٔ (امر بین‌الامرین) مولانا و سرانجام نقد نظریات مولانا. 

ضمناً، در بخش مقدمات کتاب دانشنامهٔ توصیفی نسبتاً مفصلی دربارهٔ اصطلاحات مربوط به جبر و اختیار همراه با اصطلاح‌شناسی انگلیسی – فارسی تنظیم و ارائه شد، که حاوی افزون بر ۷۰ مدخل است. 

احمد کتابی (متولد ۱۳۱۹ش -اصفهان)، نویسنده و پژوهشگر در حوزه‌های علوم اجتماعی، اقتصاد، تاریخ، ادبیات و عضو هیئت علمی و استاد تمام پژوهشکده علوم اجتماعی که در سال ۱۳۵۷ش، از دانشگاه تهران دکترا گرفت. جوایز علمی متعدد و نگارش کتب و مقالات فراوان در کارنامه علمی او وجود دارد. در سال ۱۳۴۰ برای گذراندن تحصیلات دانشگاهی به تهران آمد. در دانشکده حقوق آن زمان تا سال سوم، خواندن سه رشته قضایی، اقتصاد و علوم سیاسی برای همه دانشجویان مشترک بود و از سال سوم هر یک از این رشته‌ها مستقل می‌شدند. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترين مطالب اين بخش
  نسخه‌ای از آینده‌ی انسان

کتاب «ماشین زمان» رمانی درباره‌ی اصلاحات اجتماعی در بریتانیا است، و به‌خصوص، درباره‌ی قدرت ویرانگرِ شکاف میان طبقات اجتماعی در آن.

  برخس به روایت برخس

«تاریخ جهانی بدنامی» نه‌تنها اولین کتاب داستانی برخس، بلکه آزمایشگاهی برای سبک منحصربه‌فرد اوست.

  چرا باید در باورهای خود فروتن باشیم؟

اهمیت توجه به اپیستمولوژی در زمانه ما به مناسبت تجدید چاپ کتاب «آشنایی با معرفت‌شناسی»

  کتاب‌هایی که کودک درون‌تان را بیدار می‌کنند!

در مجموعه‌ی رنگین‌کمان کلاسیک، با ۹ قهرمان در ۹ جهان داستانی متفاوت روبه‌رو هستیم.

  ای کاش والدینتان این کتاب را خوانده بودند

این کتاب با نگاهی انسانی و ژرف، به والدین نشان می‌دهد چگونه می‌توانند رابطه‌ای عاطفی و آگاهانه با فرزند خود برقرار کنند.