گسترش: کتابِ «روانشناسی کاربردی شادکامی» نوشتهی راسل گریگر به همت نشر دُکسا به چاپ رسیده است. راسل گریگر در این کتاب به روشی نظاممند به مهمترین پرسشی که هر انسانی میتواند بپرسد میپردازد: چگونه شاد باشیم و شاد بمانیم. دکتر گریگر به خوانندگان کمک میکند تا «هدف نهایی» خود را در زندگی به روشی منحصربهفرد شکل دهند؛ او سپس دلسوزانه آنها را در ساختن استراتژیهای رفتاریِ عقلانیهیجانی برای غلبه بر موانع در رسیدن به هدفی که انتخاب کردهاند راهنمایی میکند: نشان دادن اصول اخلاقی برای رسیدن به هدف نهایی؛ و ایجاد و اجرای برنامهی عملیاتی برای شادکامی.
این کتاب صرفاً روایتی مثبتنگر و سادهانگارانه از آنچه برای شاد بودن لازم است نیست؛ بلکه نشان میدهد ما چه کاری میتوانیم انجام دهیم تا با عمل کردن مطابق با هدف نهایی خود و مبتنی بر تفکری عقلانی دربارهی خود، دیگران و زندگی در جهان، و هدایتشده با اصولی که خود تعیین کردهایم در مسیر شادکامی قرار گیریم. کتاب ضیافتی است آکنده از بینشهای شگفتانگیز راسل گریگر در مورد چگونگی اتخاذ ذهنیت مورد نیاز برای رفتارهای شادیآفرین.
نویسنده میگوید: کتاب روانشناسی کاربردی شادکامی، پژوهشهای علمی و تجربههای بالینی را ادغام میکند تا انبوهی از استراتژیها را برای ایجاد شادی با خود، با دیگران و بهطورکلی در زندگی روزمره ترسیم کند. این کتاب که برای طیف وسیعی از متخصصان سلامتِ روان مناسب است، یک رویکرد گامبهگامِ کاربردی و جامع را برای تحقق یک زندگی شاد عرضه میکند. فصلهای کتاب براساس رفتاردرمانی عقلانیهیجانی و رفتاردرمانی شناختی و تمرینهای مبتنی بر آنها نگاشته شدهاند. این فصلها چشماندازهایی را به نمایش میگذارند که شادکامی به حداکثر میرسد. از جمله، هدف نهایی زندگی و اصول مقدسی را برای پیگیری فرد تعیین میکنند و راه یافتن شادکامی با خود، و شادکامی با دیگران را نیز نشان میدهند. بهعلاوه کتاب شامل یک برنامهی عملیاتی برای شادکامیِ شخصی شده است (یعنی برنامهای که برای هر شخص به نحوی منحصربهفرد طراحی میشود). همچنین مثالهای موردی، تمرینها و تأملاتی در کتاب آمده تا ایدههای انتزاعی را به عمل ملموس تبدیل کند.
با کنار گذاشتن کلیشههای روانشناختی مانند «احساس خوب داشته باشید»، کتاب منبع ارزشمندی برای درمانگرانی است که با افراد کار میکنند تا روانشناسی مثبتی را در زندگی روزمره ایجاد کنند.
قسمتی از کتاب روانشناسی کاربردی شادکامی:
مردی از یک ساختمان پنجاه طبقه سقوط کرد؛ وقتی از طبقهی بیست و هفتم گذشت، یکی پرسید: «اوضاع چطوره؟» مرد در حال سقوط لبخندی زد و گفت: «تا اینجا که مشکلی نیست.»
این جُک به ما یادآوری میکند که سنگفرش در انتظار همهی ماست. هیچکس از مرگ فرار نمیکند. مقصد نهایی همهی ماست. امروز زندهایم، اما روزی دیگر نخواهیم بود. حقیقت این است که نمیدانیم آن روز چه زمانی خواهد بود. درواقع، حتی ممکن است فردا باشد.
هر چقدر مرگِ اجتنابناپذیر دلهرهآور باشد، مواجهه با این واقعیت ارزش زیادی دارد. به ما یادآوری میکند که امروز تنها روزی است که با اطمینان آن را داریم. این میتواند یادآور آن باشد که بهتر است شادی خود را به فردا موکول نکنیم و میتواند به ما یادآوری کند که امروز بهطور کامل هدف نهایی خود را زندگی کنیم.
با فرض اینکه هدف نهاییِ شما منعکسکنندهی چیزی است که واقعاً برای شما مهم است، صرفاً عملکردن براساس آن میتواند لذت زیادی برای شما به ارمغان آورد. برای مثال، من از کمک به بیمارانم برای کامل کردن زندگیشان، آنطور که مد نظر آنهاست، لذت زیادی میبرم، همچنین از نوشتن این کتاب لذت زیادی بردم و امیدوارم به شما کمک کنم تا زندگی خود را آنطور که میخواهید کامل کنید. مطمئن باشید که این لذت را درک میکنید، زیرا به خودی خود این لذت، پاداشی را به همراه دارد و به شما انگیزه میدهد تا به تلاش در زندگی ادامه دهید.
اگر زندگی شما هم مانند زندگی من است، پس مملو از انواع فعالیتها، کارها و مسئولیتهاست. در این صورت احتمالاً شما هم مانند من وسوسه میشوید که بهنحوی سرسری از کاری به کار دیگر بپرید و تلاش میکنید در اسرع وقت آنها را تمام کنید. اگر چنین باشد بهراحتی هدف نهایی خود را از دست خواهید داد. چنین کاری درست برخلاف هدف نهاییای است که برای شادی نیاز دارید.
از کارهایی که برای نیفتادن به دام این وسوسه میتوانید انجام دهید این است که هدف نهایی خود را جلوی رو و در مرکز توجه قرار دهید. چند پیشنهاد برای کمک در انجام این کار دارم. از جمله اینکه در یک زمان مشخص دقایقی را برای مرور هفتهی آیندهی خود اختصاص دهید و موقعیتهایی را یادداشت کنید که در آن میتوانید با اشتیاق هدف نهایی خود را دنبال کنید. شخصاً هر عصر یکشنبه، حدود نیم ساعت را صرف این کار میکنم. همچنین میتوانید هر روز را با مروری بر فعالیتهای آتی آن روز شروع کنید و به خود یادآوری کنید که هدف نهایی خود را از طریق آنها بیان کنید. مورد سوم اینکه چند دقیقه قبل از رویدادهای خاص وقت بگذارید (بهعنوان مثال، یک شام خانوادگی، یک جلسهی کاری مهم، ملاقات با خانوادهی همسر) تا آنها را به هدف نهایی خود متصل کنید.وقت گذاشتن برای انجام دادن این کارها شما را به هدف نهایی خود وصل میکند و فرصتهای مناسبی را برای احساس پاداش و شادی در اختیار شما قرار میدهد.
روانشناسی کاربردی شادکامی را ترو حسینی ترجمه کرده و کتاب حاضر در ۳۷۰ صفحهی رقعی و با جلد نرم چاپ و روانهی کتابفروشیها شده است.
مروری بر کتاب «اخلاق از دیدگاه سارتر و فروید»
معرفی رمان «کتابخواران»
نگاهی به کتاب «اتومبیل خاکستری» نوشتهی آلکساندر گرین
نگاهی به کتاب «گورهای بیسنگ»
نگاهی به کتاب «نقطههای آغاز در ادبیات روشنفکری ایران»