img
img
img
img
img

کمال‌الملک و نقاشی کربلا

امیر مازیار

نقاشی‌های کمال‌الملک موضوعات متنوعی دارند از چهره‌نگاره تا منظره و طبیعت‌بی‌جان و نقاشی برخی بناهای درباری و اردوهای شاهانه و فضاهای عمومی. اما ظاهرا کمال‌الملک هیچ نقاشی مذهبی یا تاریخی ندارد. نزدیک‌ترین نقاشی‌های او به مضامین مذهبی تابلوی تکیه دولت است و نقاشی‌ای از شهر کربلا که در زمان اقامتش در آنجا کشیده‌ و در معنای معمول نمی‌توان آن‌ها را نقاشی موضوعات مذهبی خواند. چرا این‌گونه است؟ شاید پاسخ را باید در شخصیت تجددخواه کمال‌الملک دید اما من مایلم از منظر دیگری به این پرسش بپردازم و پاسخ را در «مفهوم نقاشی» نزد نقاش ما بجویم. می‌دانیم کمال‌الملک مانند بسیاری از هم‌نسلانش دل در گروی سبک‌های جدید غربی در نقاشی داشت. شیوه جدید نقاشی برای این گروه هم‌بسته با دانش غربی و تجدد بود . کمال‌الملک از این منظر گویی نقاشی را چون دوربین عکاسی به کار می‌بست تا تصویری «واقعی» از جهان و وقایع پیرامونش عرضه کند. تصویری که با کاربست علم در نقاشی حاصل می‌شد. نقاشی جدید برای او ذیل مفهوم جدید علم و نگرش تازه به جهان و چیزی که من به طور کلی «رئالیسم» می‌خوانم قرار می‌گرفت. ظاهرا برای کمال‌الملک و هم‌نسلان او مساله‌ای بسیار بغرنج و دشوار بود که بتوانند موضوعات دینی و تاریخی را ذیل این نوع نگاه دربیاورند و شخصیت‌های دینی یا تاریخی را به این «شکل واقعی» نقاشی کنند. جالب است که در مجموعه آثار کمال‌الملک و در مشق‌هایی که او از تابلوهای نقاشان بزرگ غربی انجام داده تابلوهایی با مضامین مذهبی وجود دارد مانند صحنه خاکسپاری مسیح . اما کمال‌الملک نمی‌توانست یا نمی‌خواست چنین نگاه و رویکردی را در نقاشی مضامین اسلامی به کار بندد. می‌دانیم که در عصر قاجار نقاشی مضامین مذهبی و شخصیت‌های دینی رواج و گستردگی بسیار داشت و به هیچ وجه تابو نبود . اما همه این نقاشی‌ها مطابق اسلوبی انجام می‌گرفتند که در سنت نگارگری قاجاری و تغییر شکل آن در الگوی چاپ‌سنگی و شمایل‌نگاری و نظایر آن رایج بود. شخصی مانند صنیع‌الملک که به نقاشی جدید تعلق‌خاطر داشت و نقاشی مذهبی هم کشیده‌است در نقاشی مذهبی تقرببا همان شکل و شیوه متداول را ادامه داده‌است.به گمان من درک و تلقی این افراد از دین و تاریخ و شخصیت‌های دینی تن به ” رئالیسم ” نمی‌داد و برای کمال‌الملک ناممکن و نامطلوب بود که مثلا واقعه‌ای از وقایع عاشورا را به شکل و شیوه نقاشی تیسین از خاکسپاری مسیح تصویر کند. وقایع عاشورا باید به همان شکل پرده‌های قهوه‌خانه‌ای تصویر می‌شدند که با “رئالیسم” بیگانه است. باید در اندیشه ایرانیان تحولات بیشتر و تغییر نگرشی اساسی به دین اتفاق می‌افتاد تا دهه‌ها بعد و در زمان انقلاب و بعد از آن تصاویری «رئالیستی» از امر دینی خلق کنند. کمال‌الملک تنها می‌توانست قلم‌مویش را بر دارد و تصویری از میدان کربلا و زوار آن را نقش کند و در پس صحنه بارگاه شاه شهید کربلا و پرچم سرخش را جای دهد.

منبع: کانال تلگرامی نویسنده

كلیدواژه‌های مطلب:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترين مطالب اين بخش
  «حد وسط»؛ کلید طلایی فلسفه‌ی «ارسطو» برای باز کردن دروازه‌ی «خوشبختی»

یکی از جنبه‌های مهم حد وسط طلایی این است که این حد وسط نسبت به افراد و شرایط مختلف می‌تواند متفاوت باشد.

  منادی نهاد ناآرام سیاست

از نظر شانتال موف جوهر امر سیاسی، نه اجماع که ستیز است.

  این تصمیمات به مردم آسیب می‌زند

بسیاری از کارگزاران و تصمیم‌گیرندگان به علت ناآشنایی با متغیرهای گوناگون مسائل رفتاری، با ساده‌انگاری راه‌حل‌هایی پیشنهاد می‌کنند که البته مبتنی با دیدگاه علمی نیست.

  کاوش در میراث ماندگار جایزه‌ی نوبل

در این مقاله برخی از تأثیرگذارترین کتاب‌های برنده‌ی جایزه‌ی نوبل ادبیات را بررسی می‌شود که بر موضوعات متنوعی تمرکز کرده‌اند و در سبک‌های نوآورانه‌ای نوشته شده‌اند.

  برخی آفت‌های نقد و نقدشنوی

افسوس که گاه نقدها و پاسخ نقدها بیشتر برای مطالعۀ موردی بی‌اخلاقی، بی‌ادبی و مغالطه به کار می‌آیند تا برای کشف حقیقت.