img
img
img
img
img

نقش اخلاق در ترک اعتیاد

سو بریکنشاو/ ترجمه‌ی امیر دانش

خانه‌ی اخلاق‌پژوهان جوان: آیا اعتیاد، یک بیماری است یا یک پدیدۀ اخلاقی؟ آیا در روند شروع اعتیاد و ادامه‌دادنِ مصرف موادمخدر و نیز در طی‌کردن مراحل ترک اعتیاد، اخلاق دخالت دارد یا نه؟ نویسنده در این مطلب سعی کرده است که با طرح موضوعاتی چون حق انتخاب، احساس گناه و شرم و همچنین مسائلی چون عزت نفس، اصول اخلاقی و….، اعتیاد را یک پدیدۀ اخلاقی معرفی کند و دربارۀ آن توضیح دهد.

آیا پدیدۀ اعتیاد، یک مسئلۀ اخلاقی است؟

اگر متون روان‌شناسی یا روان‌پزشکی، با موضوع اعتیاد را بخوانید، خودتان را غرق در مطالعه دربارۀ مغز انسان خواهید یافت. کارشناسان گوناگون، پدیدۀ اعتیاد را این‌طور تعریف می‌کنند: «بیماری مزمن مغزی»؛ اما برخی دیگر از دانشمندان، به‌دنبال احتمال ارتباط اعتیاد با وراثت هستند. این کارشناسان، هیچ آزمونی برای تشخیص این بیماری مغزی، هیچ علتِ قابل‌شناختی برای این بیماری و هم‌چنین هیچ راه درمانی برای آن ارائه نکرده‌اند.

‌‌آنچه پژوهشگران انجام می‌دهند، درمانی طولانی‌‌مدت است که غالباً شخص معتاد را به داروهای اعتیاد آوری مانند متادون و بوپرنورفین وابسته می‌کند. بسیاری از مراکز ترک اعتیاد، داروهای آرام‌بخش (والیوم، زاناکس، لیبریوم) یا داروهای ضدافسردگی را نیز اضافه می‌کنند. اما برخلاف نظریه‌ای که اعتیاد را یک بیماری مغزی می‌داند، واقعیت این است که بسیاری از افراد بدون استفاده از داروهای بیشتر یا این‌که بیماری مغزی برای آن‌ها تشخیص داده شود، اعتیادشان بهبود پیدا کرده است. اگر اعتیاد واقعاً یک بیماری به معنای متعارف است، این بهبودها چگونه رخ می‌دهند؟

واقعیت این است که اعتیاد، چه در مراحل اولیه‌اش و چه در طول درمان، دارای یک مؤلفۀ مؤثر اخلاقی است. این نکته به معنای انکار وسواس شدیدی نیست که فرد در زمان درگیری با اعتیاد و در مراحل ابتدایی بهبود با آن‌ها روبه‌رو می‌شود. بدن به موادمخدر محتاج است و فرد برای گذراندن زندگی‌اش هر روز به مواد وابسته‌تر می‌شود. در این مرحله، تأثیرات این وابستگی بسیار قوی است.

به‌طورکلی، گفت‌وگو دربارۀ اخلاق با یک فرد معتاد بی‌ثمر است. او پیش از آن‌که بتواند به ارزیابی اخلاقی خودش بپردازد، نیازمند رهایی از تقلای شدید هر روزۀ خودش است. اما در مقطعی پیش از آن که بتواند اعتیادش را به‌طور کامل ترک کند، نیاز  دارد در بخشی از زندگی‌اش التیام بیابد.

بازیابی اخلاق برای استحکام سلامتی حیاتی است

بخشی از برنامۀ بازپروری نارکنون، مربوط به این موضوع حیاتی است که هر کس توانایی‌های خود در زندگی ــ از جمله توانایی اتخاذ تصمیم‌های درست و اخلاقی ــ را بهبود ببخشد. بخش مهارت‌های زندگی این برنامه، پایبندی به اصول اخلاقی و چگونگی بازیابی آن را به همراه مهارت‌های حل مسئله برای دستیابی به موفقیت بیشتر در زندگی به فرد آموزش می‌دهد. نقل‌قولی از فردی که این برنامه را به اتمام رسانده است:

«به‌دلیل آسیب‌هایی که در طول سال‌ها به خودم، خانواده‌ام، دوستانم، همکارانم و جامعه‌ام زده بودم، آن‌قدر احساس گناه داشتم که شرمنده بودم. دردی که احساس می‌کردم، آن‌قدر شدید بود که توانایی رویارویی با گذشته‌ام را نداشتم. ناتوانی در مواجهه با بار این احساس گناه، دلیل ادامه‌دادن به مصرف مواد بود. این موضوع در روابط و عزت‌نفس یا شرافت من اختلال ایجاد کرده بود. این‌که بتوانیم مسئولیت کامل آن را برعهده بگیریم، دست‌کم رهایی‌بخش بود. من دیگر ابعادی از وجودم را از خودم و از دیگران پنهان نمی‌کردم. احساس راحتی بیشتری با خودم داشتم و این موضوع، روابطم با دیگران و فضای زندگی‌ام را بهبود بخشید.»

بازسازی اخلاق، بخش مهمی از تسکین احساس گناه است و به فرد این اجازه را می‌دهد تا آینده‌ای روشن برای خود متصور شود. بدون داشتن مهارت لازم در این زمینه، ممکن است فرد در آینده، در برابر مشکلات زندگی احساس شکست کند و این امر ممکن است به مصرف دوبارۀ موادمخدر منجر شود و کل این دورۀ معیوب را دوباره از اول آغاز کند. وقتی اخلاقیات دوباره قوی می‌شوند، شخص در فرایند درمان، بهترین شانس را برای داشتن یک آیندۀ طولانی، روشن و هوشیار دارد.

كلیدواژه‌های مطلب: برای این مطلب كلیدواژه‌ای تعریف نشده.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه‌ترين مطالب اين بخش
  آن‌ها با دیگران فرق دارند؟

آیا می‌دانستید که برای برخی افراد، تنهایی نه تنها یک بار روانی نیست، بلکه فرصتی برای خودشناسی و رشد شخصی است؟

  فیلسوفی که معتقد بود «حرکت» وجود ندارد

پارادوکس آشیل و لاک‌پشت یکی دیگر از معماهای قدیمی زنون است که نشان می‌دهد حرکت چقدر می‌تواند عجیب باشد.

  ارسطو مهم ترین شخصیت تاریخ است؟

ارسطو نحوه تفکر ما را شکل داده است.

  چرا بزرگسالان به کتاب‌های رنگ‌ آمیزی علاقه دارند؟

به‌نظر می‌رسد رنگ آمیزی مزیتی مشابه با هنردرمانی دارد. 

  از جام‌جم تا اسطرلاب

نگاهی به باور ستاره‌شناسی ایرانیان